88 44 00 44 Info@kiro.dk

Kom til livestreamet foredrag om Big Bang og det usynlige univers

ARRANGEMENTET ER DESVÆRRE AFLYST PGA. MANGLENDE TILMELDING!

Vi ved at universet begyndte i et Big Bang. Vi ved at det udvider sig hurtigere og hurtigere, men vi ved ikke med sikkerhed hvorfor. Den mest sandsynlige forklaring er at vores univers er fyldt med mørk energi.

Vi ved også at galakser, herunder vores egen Mælkevej, aldrig var blevet dannet hvis universet ikke også var fyldt med mørkt stof – en eksotisk type stof der er usynligt, men påvirker sine omgivelser via tyngdekraften. Uden det mørke stof var stjerner og planetsystemer heller ikke blevet dannet og vi, og livet, ville ikke eksistere.

På nuværende tidspunkt ved vi at det mørke stof og den mørke energi udgør 95 % af alt der er i universet – men vi ved ikke hvad det faktisk er!

I foredraget opdateres du om den nyeste forskning i kosmologi og vi ser på perspektiverne for om forskningen i de kommende år kan give os svar på hvad det usynlige univers egentlig består af.

Om forelæseren: Steen Hannestad forsker i grænseområdet mellem astrofysik og partikelfysik. Specifikt har han i mange år arbejdet med at bruge astronomers observationer af de største skalaer i naturen – hele det synlige univers – til at øge vores forståelse af naturens allermindste verden og byggesten – elementarpartiklernes verden.

For eksempel var han blandt de første i verden til at studere hvordan man kan bruge observationer af hvordan galakser og galaksehobe dannes i universet til at lære mere om de partikler der kaldes neutrinoer. Neutrinoer er meget vanskelige at forstå, ikke mindst fordi de er næsten umulige at måle i laboratorier – fx kan de uden problem passere hele vejen gennem Jorden uden at støde ind i noget.

Steen Hannestad har skrevet flere populærvidenskabelige bøger om sit forskningsområde, senest bogen ‘Universet‘ i bogserien ‘Tænkepauser’ fra Aarhus Universitetsforlag.

Han har også modtaget flere priser for sin forskning i både Danmark og udlandet – blandt andet Forskningsministeriets Eliteforsk-pris. 

 

Alt det praktiske: Arrangementet er gratis og afholdes hos Kiropraktorerne Ringsted, Selandia Park 1, 4100 Ringsted, tirsdag d. 5. oktober 2021 kl. 19.00. Man bedes møde senest 18.45, så alle kan nå på plads inden start. Der er et begrænset antal pladser, som fordeles efter først-til-mølle-princippet. 

Skriftlig tilmelding SENEST søndag d. 3.  oktober 2021 på lla@kiro.dk. Der oplyses fuldt navn på alle deltagere samt kontaktinformation til brug ved ændringer eller aflysning. Det forventes at der udsendes informationsmail op til arrangementet. 

VI GLÆDER OS TIL AT SE JER!