88 44 00 44 Info@kiro.dk

Lær at genkende hudkræft

Det er sommer, solen skinner og alt er skønt – men desværre kan for meget sol også give alvorlige problemer i form af f.eks. hudkræft.

Den vigtigste årsag til almindelig hudkræft er ultraviolette stråler fra solen. Men også andre ting, som for eksempel solarier, nogle stoffer i arbejdsmiljøet, nogle former for virus og arvelige forhold kan have betydning for risikoen for at udvikle hudkræft.

Som kiropraktorer ser vi et utal af modermærker hver dag og opfordrer jævnligt til at man får dem undersøgt ved lægen. Vi bør dog alle gøre det til en vane at tjekke os selv og familien da hudkræft der opdages tidlige har gode chancer for at kunne blive behandlet effektivt

For at hjælpe dig med at opdage det mærker der kan vække bekymring har vi  oversat denne artikel fra American Cancer Society som gennemgår hvad man skal holde øje med. 

I artiklen gennemgås tre typer hudkræft: Malignt melanom, basalcelle hudkræft og pladecellehudkræft. Der findes også andre typer så spørg altid din læge hvis i tvivl.

God læselyst.

Hudkræft er langt den mest almindelige kræftform. Hvis du ved, hvad du skal kigge efter, kan du selv opdage de tidlige tegn på hudkræft. At finde forandringerne tidligt, mens det stadig er småt og ikke har spredt sig, gør hudkræft meget lettere at behandle.

Nogle læger og andre sundhedsprofessionelle inkluderer hudundersøgelser som en del af de rutinemæssige sundhedstjek. Mange læger anbefaler også, at du tjekker din egen hud cirka en gang om måneden. Undersøg din hud i et godt oplyst rum foran et spejl i fuld længde. Brug et håndholdt spejl for at kunne se de områder, der er svære at nå.

Malignt melanom: 

Brug “ABCDE-reglen” til at lede efter nogle af de almindelige tegn på melanom, som er en af ​​de mest dødelige former for hudkræft:

Foto af muldvarp, der viser asymmetri, uregelmæssighed i kanten og farve

Asymmetri (A – Asymmetry)

Den ene del af et modermærke matcher ikke den anden.

Nærbillede af muldvarp, der viser asymmetri, uregelmæssighed i kanten og farve

Kanter (B – Borders)

Kanterne er uregelmæssige, ujævne, indhakkede eller slørede.

Foto af muldvarp, der viser asymmetri, uregelmæssighed i kanten og farve

Farve (C – Color)

Farven er ikke den samme overalt og kan omfatte nuancer af brun eller sort, nogle gange med pletter af pink, rød, hvid eller blå.

en guide til at måle pletter på din hud

Diameter (D – Diameter)
Pletten er større end ¼ tomme (ca. 6mm)  på tværs – omtrent på størrelse med et viskelæder på en blyant – selvom melanomer nogle gange kan være mindre end dette.

Nærbillede af muldvarp, der viser asymmetri, uregelmæssighed i kanten og farve

Udvikling (E – Evolving)
Modermærket ændrer sig i størrelse, form eller farve.

Basal- og pladecellehudkræft 

Basal- og pladecellehudkræft  er mere almindelige end melanomer, men de er normalt relativt nemme at behandle. Både basal- og pladecellehudkræft, vokser normalt på dele af kroppen, der får mest sol, såsom ansigt, hoved og hals. Men de kan dukke op overalt. 

Basalcellekarcinomer: hvad skal man kigge efter:

 • Flade, faste, blege eller gule områder, der ligner et ar
 • Hævede rødlige pletter, der kan være kløende
 • Små gennemsigtige, skinnende, perlefarvede knopper, der er lyserøde eller røde, og som kan have blå, brune eller sorte områder
 • Lyserøde vækster med hævede kanter og et lavere område i midten, som kan have unormale blodkar, der spreder sig ud som egerne på et hjul
 • Åbne sår (der kan have væskende eller skorpede områder) og som ikke heler eller heler og så kommer tilbage

Planocellulært karcinom: hvad skal man kigge efter :

 • Ru eller skællende røde pletter, som kan skorpe eller bløde
 • Hævede vækster eller klumper, nogle gange med et lavere område i midten
 • Åbne sår (der kan have væskende eller skorpede områder) og som ikke heler eller heler og så kommer tilbage
 • Vorte-lignende vækster

Ikke alle hudkræftformer ser dog ud som beskrivelsen af disse tre kræftformer som blot er de tre mest almindelige. Fortæl din læge om alt du er bekymret for, herunder:

 • Eventuelle nye modermærker og forandringer
 • Enhver plet, der ikke ligner de andre på din krop
 • Ethvert sår, der ikke heler
 • Rødme eller ny hævelse der rækker ud over grænsen på et modermærke 
 • Farve, der spredes fra kanten af ​​en plet ind i omgivende hud
 • Kløe, smerte eller ømhed i et område, der ikke forsvinder eller forsvinder, vender derefter tilbage
 • Ændringer i overfladen af ​​et modermærke: Siver, laver skæl, blødning eller ændringer i normale udseende af en klump eller bump