88 44 00 44 Info@kiro.dk

Top 5 årsager til rygsmerter i julen

Julen er en dejlig tid, men den kan også være hård. Mange af os kan blive lidt stressede over alt det vi skal nå, og nogen gange kan ryggen heller ikke følge med. 

Herunder kan du se 5 af årsagerne til dårlig ryg i julen – og ikke mindst gode forslag til hvordan du kan mindske risikoen. 

Hvis dine ryggener er for voldsomme eller ikke bedres som forventet, bør du søge undersøgelse, rådgivning og evt. behandling hos din kiropraktor, læge eller anden autoriseret sundhedsprofessionel.

1) Ophængning af juledekorationer

Hvad er julen uden julelys i træerne og på huset? At dekorere sit hjem med smukke lys og farverige nisser er en dejlig juletradition, men det kan også være hårdt ved ryggen. Hvis du har planer om at klatre på stiger, svinge en hammer samt vride og vende i ryggen, bør du sørge for at varme op inden du begynder. Du kan undgå mange gener i både ryg og resten af dine led og muskler med lidt opvarmning og ved ikke at starte for hårdt ud. 

2) Lange køreture til familien

Mange af os skal på tværs af landet for at fejre jul med familien. Mange timer mere eller mindre fastlåst i et bilsæde kan være gift for ryggen og du bør holde regelmæssige pauser – også ud over et lejlighedsvist toiletstop. En kort gåtur vil ændre og fordele belastningen af din ryg kan hjælpe dig med at undgå mange ryggener. Variation er et vigtigt redskab hvis du vil bevare en sund ryg. 

3) Inaktivitet 

Det er dejligt med juleferie. For de fleste er der mulighed for at sove lidt længe og der bliver nok også brugt mere tid i sofaen og ved spisebordet.  Alt sammen noget af det vi glæder os til, men også noget af det der kan give problemer med ryggen. Vores ryg har det bedst når den er i let bevægelse, så sørg for at få gået nogle gode lange ture eller hæng et par ekstra klatrenisser op.

4) Vente i kø 

Julen kan også betyde ventetid. Der kan være kø når der skal købes julegaver og handles ind til julemiddagen, måske går turen til Tivoli hvor der kan være kø ved forlystelserne og boden med pandekager. Igen kan ryggen give dig problemer når den ikke er i bevægelse. Hvis du synes det virker fjollet at stå og strække ud kan selv sådan noget som at snøre sine sko gøre en forskel.  Du bør også undgå at stå og stirre på din telefon da det også belaster nakke og ryg.

5) Skovle sne

Vi må jo erkende at det er ikke noget der er nødvendigt så ofte længere, men situationen er derfor så meget desto mere uvant, når sneen alligevel falder og også bliver liggende. Det kan være hårdt at fjerne den tunge våde sne og man skal ikke underkende den belastning det er for ryggen at arbejde i en ikke særligt hensigtsmæssig foroverbøjet position. Du bør derfor arbejde i etaper og sørge for at varme ryggen op først.