
Ældre
Bare fordi man er kommet lidt op i årene behøver det ikke betyde, at man skal finde sig i at have smerter og andre problemer fra muskler og led.
Naturligvis har de fleste gennem tiden været ude for lidt af hvert. Man kan have fået skader, som det kan være svært at gøre noget ved, men de fleste muskuloskeletale problemer kan bedres i et eller andet omfang. Ind i mellem vil man endog blive overrasket over hvor meget der kan lade sig gøre.
Så inden man beslutter sig for, at det må man lære at leve med, og at man jo heller ikke er helt ung længere, kan det være en god ide at blive undersøgt ved kiropraktoren.
Hvis du er i tvivl om dit problem er et der kan behandles ved kiropraktor, er du velkommen til at kontakte klinikken for at høre nærmere. Vi vil altid være behjælpelige med at hjælpe dig videre, hvis der er behov for anden behandling eller undersøgelse.
Slidgigt
Slidgigt er en yderst almindelig tilstand, som rammer næsten alle mennesker. Således har 8 ud af 10 slidgigt, når de passerer de 50. Slidgigt er ikke nødvendigvis det samme som smerte, og ofte opdages sliddet ved en tilfældighed i forbindelse med smerter af en helt anden årsag
Slidgigt starter med, at brusken i leddet begynder at blive tynd og ujævn. Til sidst forsvinder den helt. Samtidig fortykkes ledkapslen, og der dannes mere ledvæske, hvorved leddet bliver tykkere. På dette tidspunkt er der risiko for at der opstår stenose hvis sliddet ligger i ryggen.
Naturligvis kan slidgigt i ryg, nakke eller andre led godt gøre ondt, men ofte kommer en stor del af smerterne fra den ændrede funktion i området og ikke fra selve slidgigten. Derfor er et fund af slidgigt på røntgenbilleder eller lignende ikke nødvendigvis ensbetydende med at sliddet er årsagen til smerterne.
Hverken din kiropraktor eller nogen anden manuel behandler kan få slidgigt til at forsvinde, men eventuelle smertegivende følgereaktioner kan godt behandles, og derfor kan gener fra slidgigt ofte lindres med rette behandling samt motion og træning.
Læs mere om slidgigt her på siden, under de enkelte led og områder.
Kompressionsfraktur/sammenfald i ryggen
De fleste personer med kompressionsfraktur i ryggen lider af aldersbetinget knogleskørhed. Man kan også få knogleskørhed af andre årsager end alder, og hvis ryggen bliver udsat for et tilstrækkelig stort tryk, kan også helt normale knogler give efter.
En kompressionsfraktur sidder almindeligvis midt i ryggen. Den opstår typisk ved et relativt lille løft eller fald, hvor ryghvirvlen ikke kan holde til belastningen og derfor falder sammen.
Ved et sammenfald oplever man typisk stærke bælteformede smerter omkring brystkassen, men overraskende mange har sammenfald uden voldsomme symptomer. Den sammenfaldne hvirvel bliver trekantet i stedet firkantet, og man bliver efterhånden krumrygget; især hvis man er flere frakturer i ryggen.
Behandlingen består primært af hvile/aflastning, og man skal bl.a. være meget påpasselig med at løfte og foretage sig ting i en foroverbøjet position. Der er ofte et behov for smertelindring, og man kan med fordel lægge en indpakket ispose på området. Nogle har glæde af at bruge et støttekorset i en kortere periode.
Hvis man henvender sig til kiropraktoren med symptomer på en kompressionsfraktur, vil der altid blive foretaget en røntgenundersøgelse. Hos Kiropraktorerne Ringsted har vi nem og hurtig adgang til den nyeste digitale røntgenteknologi, og man kan derfor hurtigt få en afklaring på om et knoglebrud er årsagen til smerterne.
Man kan godt opsøge en kiropraktor med en kompressionsfraktur. Pga. bruddet og den ændrede funktion i området, kan der opstå følgesymptomer som spændinger og stivhed. Nogle af disse problemer kan afhjælpes ved kiropraktoren selv ganske kort tid efter bruddet, og behandling er derfor ofte relevant.
Knogleskørhed
Alle rammes med tiden af knogleskørhed, men primært kvinder efter overgangsalderen, oplever det i en sådan grad, at det kan give problemer. Også nogen former for sygdom og medicin kan afkalke knoglerne.
Knogleskørhed kan forbygges med motion, kalk og D-vitamin tilskud, rygestop og begrænset alkoholindtag.
Knogleskørhed i sig selv giver ingen gener, men det øger risikoen for knoglebrud. Hos nogen kan knoglerne afkalke i en sådan grad, at selv små fald og lette løft kan medføre et brud på f.eks. arm, hofte og ryg.
Hos kiropraktorerne ser man ikke sjældent at pludseligt opståede rygsmerter, hos især ældre, er en såkaldt kompressionsfraktur. Denne diagnose stilles på baggrund af både sygehistorie, undersøgelse og et røntgenbillede.
Selv om man har knogleskørhed, kan man godt blive behandlet ved en kiropraktor. Behandlingen tilpasses altid til patienten og til problemet, og kiropraktoren har mange forskellige muligheder, når en smerte skal lindres.
Ved behov for udredning i forbindelse med knogleskørhed kan Kiropraktorerne Ringsted henvise direkte til Osteoporose Klinikken på Køge Sygehus.