Forlæng livet med mere end 20 år

En omfattende undersøgelse(1) af over 700.000 amerikanske veteraner har afsløret otte livsstilsvaner, der kan forlænge den forventede levetid betydeligt.

De der inkorporerede fysisk aktivitet, frihed fra opioidafhængighed, ikke-rygning, stresshåndtering, god kost, minimalt alkoholforbrug, god søvnhygiejne og positive sociale relationer i deres liv ved middelalderen, kunne forvente at leve op til 24 år mere for mænd og 21 år. flere år for kvinder.

Undersøgelsen understreger disse livsstilsfaktorers rolle i fht. at reducere kroniske sygdomme og fremhæver, at indførelse af sundere vaner, selv senere i livet, stadig kan bidrage til lang levetid.

 • Ved at tillægge sig alle otte sunde livsstilsvaner vil der i gennemsnit blive tilføjet 24 år til en mands liv og 21 år til en kvindes liv.
 • Lav fysisk aktivitet, opioidbrug og rygning havde den største negative indvirkning på levetiden, hvilket øgede risikoen for død med 30-45 %.
 • Undersøgelsen tyder på, at livsstilsmedicin potentielt kan ændre banen for stigende sundheds-omkostninger forbundet med receptpligtig medicin og kirurgiske procedurer.
 

Kilde: American Society for Nutrition

En ny undersøgelse, der involverer over 700.000 amerikanske veteraner, rapporterer, at folk, der har tillagt sig otte sunde livsstilsvaner ved 40-50 årsalderen, kan forvente at leve væsentligt længere end dem med få eller ingen af disse vaner.

Ifølge resultaterne ville mænd, der har alle otte vaner i en alder af 40, blive forudsagt at leve i gennemsnit 24 år længere end mænd uden nogen af disse vaner. For kvinder var det at have alle otte sunde livsstilsfaktorer i middelalderen forbundet med en forudsagt 21 ekstra leveår sammenlignet med kvinder uden nogen af disse vaner.

“Vi var virkelig overraskede over, hvor meget der kunne opnås ved at tillægge sig en, to, tre eller alle otte livsstilsvaner,” sagde Xuan-Mai T. Nguyen, sundhedsvidenskabelig specialist ved Department of Veterans Affairs og fjerde- års medicinstuderende ved Carle Illinois College of Medicine.

“Vores forskningsresultater tyder på, at en sund livsstil er vigtig for både folkesundheden og personlig velvære. Jo tidligere jo bedre, men selvom du kun laver en lille ændring i 40’erne, 50’erne eller 60’erne, er det stadig gavnligt.”

Til undersøgelsen brugte videnskabsmænd data fra lægejournaler og spørgeskemaer indsamlet mellem 2011-2019 fra 719.147 personer, der var tilmeldt Veterans Affairs Million Veteran Program, en stor, nationalt repræsentativ undersøgelse af amerikanske veteraner. Analysen inkluderede data fra voksne i alderen 40-99 og inkluderede 33.375 dødsfald under opfølgning.

Samlet set viste resultaterne, at lav fysisk aktivitet, opioidbrug og rygning havde den største indflydelse på levetiden; disse faktorer var forbundet med en 30-45 % højere risiko for død i løbet af undersøgelsesperioden.

Stress, overspisning, dårlig kost og dårlig søvnhygiejne var hver især forbundet med omkring 20 % stigning i risikoen for død, og mangel på positive sociale relationer var forbundet med en 5 % øget risiko for død.

Ifølge forskere understreger resultaterne den rolle, som livsstilsfaktorer spiller for at bidrage til kroniske sygdomme som type 2-diabetes og hjertesygdomme, der fører til for tidlig invaliditet og død. Resultaterne er også med til at kvantificere, i hvilken grad at træffe sunde livsstilsvalg kan hjælpe folk med at reducere deres risiko for sådanne sygdomme og leve længere.

“Livsstilsmedicin er rettet mod at behandle de underliggende årsager til kroniske sygdomme snarere end deres symptomer,” sagde Nguyen. “Det giver en potentiel mulighed for at ændre forløbet af stadigt stigende sundhedsomkostninger som følge af receptpligtig medicin og kirurgiske procedurer.”

Den estimerede gevinst i forventet levealder ved at adoptere de otte sunde livsstilsfaktorer blev lidt mindre med alderen, men forblev betydelig, hvilket betyder, at det at adoptere sundere vaner i en ældre alder stadig kan hjælpe dig med at leve længere. “Det er aldrig for sent at vedtage en sund livsstil,” sagde Nguyen.

Som en observationsundersøgelse beviser forskningen ikke endegyldigt kausalitet, bemærkede Nguyen. Resultaterne stemmer dog overens med en voksende mængde forskning, der understøtter livsstilsfaktorernes rolle i forebyggelsen af kroniske sygdomme og fremme af sund aldring.

Teksten i denne artikel stammer fra neurosciencenews.com

 • Spis sundt

 • Få en god nattesøvn

 • Vær fysisk aktiv

 • Lær at håndtere stress

 • Hav positive, sunde sociale relationer

 • Undgå cigaretter

 • Undgå stort alkoholindtag

 • Undgå stofmisbrug


(1) Nguyen X-MT, Yanping L, Wang DD, Whitbourne SB, et. al. Eight Modifiable Lifestyle Factors Associated With Increased Life Expectancy Among 719,147 U.S. Veterans. Presented at the American Society for Nutrition annual conference, Boston, Massachusetts, July 22–25.

                                                                             
                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
* Din e-mail:
    Fornavn:
    Efternavn:
    First Name:
 
Email Marketing System fra Marketingplatform.com