Hvorfor bliver mine muskler ømme

Efterhånden som mange af os går i fitnesscentret eller tager en løbetur for at komme i gang efter en lidt sløv vintersæson, vil du måske bemærke lidt ekstra muskelømhed. Det gælder især, hvis der er gået et stykke tid mellem de enkelte træningspas.
En almindelig misforståelse er, at en sådan ømhed skyldes mælkesyreopbygning i musklerne. Forskning viser dog, at mælkesyre intet har med det at gøre. Sandheden er langt mere interessant, men også en smule mere kompleks.

Årsagen er ikke mælkesyre

Man har i årtier vidst, at mælkesyre ikke har noget at gøre med muskelømhed efter træning. Faktisk producerer celler laktat, ikke mælkesyre i forbindelse med træning. Denne proces modvirker faktisk opbygning af syre i musklerne og blodbanen i stedet for at forårsage den.

Desværre betyder tradition og sproglige vaner, at folk stadig bruger udtrykket “mælkesyre” i forhold til træning. Laktat giver ikke store problemer for de muskler, du bruger, når du træner. Du ville sandsynligvis være værre stillet uden det på grund af andre fordele for dine arbejdende muskler.

Laktat er ikke grunden til, at du er øm et par dage efter at have øget dine vægte eller trænet efter en lang pause. Så hvis det ikke er mælkesyre, og det ikke er laktat, hvad forårsager så al den muskelømhed?

Muskelsmerter under og efter træning

Når du træner, sker der en masse kemiske reaktioner i dine muskelceller. Alle disse kemiske reaktioner akkumulerer produkter og biprodukter, som får vand til at trænge ind i cellerne. Det får trykket inde i og mellem muskelceller til at stige. Dette pres, kombineret med bevægelsen af molekyler fra muskelcellerne, kan stimulere nerveender og forårsage ubehag i løbet af selve træningen træning. Den smerte og ubehag, du nogle gange føler timer til dage efter en ukendt type eller mængde af træning, har andre årsager.

Hvis du træner ud over dit sædvanlige niveau eller rutine, kan du forårsage mikroskopisk skade på dine muskler og deres forbindelser til sener. Sådanne skader forårsager frigivelse af ioner og andre molekyler fra musklerne, hvilket forårsager lokal hævelse og stimulering af nerveender. Dette er nogle gange kendt som “forsinket muskelømhed” eller DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness).

Mens skaden opstår under træningen, opbygges den resulterende reaktion på skaden over de næste en til to dage (længere, hvis skaden er alvorlig). Dette kan nogle gange forårsage smerte og besvær med normal bevægelse.

Den gode nyhed

Forskningen er klar; ubehaget fra forsinket muskelømhed har intet at gøre med laktat eller mælkesyre. Den gode nyhed er dog, at dine muskler hurtigt tilpasser sig den aktivitet, der oprindeligt ville forårsage forsinket muskelømhed. Så forudsat at du ikke venter for længe (mere end omkring to uger), før du er aktiv igen, vil der være meget mindre skade og ubehag næste gang du laver den samme aktivitet.

Hvis du har et træningsmål (såsom at tage en bestemt vandretur eller at gennemføre et halvmaraton), skal du sikre dig, at det er realistisk, og at du kan arbejde op til det ved at træne over flere måneder. Sådan træning vil gradvist opbygge de muskeltilpasninger, der er nødvendige for at forhindre forsinket muskelømhed. Og at være mindre ødelagt af træning gør det sjovere og nemmere at holde fast i en rutine eller vane.

Så fjern endelig “mælkesyre” fra dit træningsordforråd. Dens formodede rolle i muskelømhed er en myte, der allerede har hængt ved alt for længe.

 

 

Teksten i denne artikel stammer fra The Conversation og kan læses i sin originale version HER

                                                                             
                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
* Din e-mail:
    Fornavn:
    Efternavn:
    First Name:
 
Email Marketing System fra Marketingplatform.com