Mb. Scheuermann
Diagnosen Mb. Scheuermann stilles vha. et røntgenbillede, hvor der ses 3-5 ryghvirvler, som er mere kileformede og brede end normalt og med fordybninger i endepladerne (Schmorlske impressioner). Samtidigt er de mellemliggende bruskskiver tyndere end normalt.
En Mb. Scheuermann mellem skulderbladene gør personen mere rundrygget, mens den i lænden kan udrette lændesvajet. Et flertal af personer med Mb. Scheuermann er mænd, men ses også hos mange kvinder.
Spondylolisthese
Hvis man har en spondylolisthese, har man en ryghvirvel, der har flyttet sig i fht. hvirvlen nedenunder. Mest almindeligt er det, at hvirvlen glider frem, hvilket kaldes en anterolisthese. Glider hvirvlen tilbage, kaldes det en retrolisthese.
Sammen med en spondylolisthese ses der ofte en arcolyse. Dette betyder, at et område bagtil på knoglen ikke hænger sammen som det burde, hvilket muliggør et glid af knoglen. De fleste spondylolistheser er stabile og giver ingen symptomer overhovedet. Hvis den er instabil, kan det give gener, der dog ofte kan afhjælpes med bl.a. stabiliserende træning.
Årsagen til en spondylolisthese/arcolyse er for det meste ukendt. Den ses primært i den nedre lænderyg, som også er den mest belastede del af ryggen. Hos ældre kan der ses en degenerativ form spondylolisthese.