Diskusprolaps i lænd og nakke

De danske kiropraktorer en af de faggrupper som er bedst uddannet i fht. undersøgelse, behandling og monitorering af diskusprolaps – og som derfor også kan tilbyde et prolaps pakkeforløb via en aftale med Danske Regioner.

Herunder kan du læse om symptomer og behandling ved diskusprolaps i lænden eller nakken. 

Hvis du har spørgsmål, er du til enhver tid velkommen til at kontakte klinikken eller tale med din kiropraktor eller fysioterapeut næste gang du er hos os.

Diskusprolaps

En diskusprolaps betyder ikke at du ikke må gå til kiropraktor – tværtimod, da behandlingen altid tilpasses til det aktuelle problem.

Sundhedsstyrelsen har anerkendt at kiropraktorerne er en af de bedst egnede faggrupper til at håndtere personer med diskusprolaps, og der er derfor udviklet specifikke pakkeforløb som bl.a. sikrer patienten et ekstra højt tilskud til behandlingen. Det kræver ikke henvisning fra egen læge at blive til inkluderet pakkeforløb, og du kan blot henvende dig direkte til klinikken.

Via manuel behandling og træningsterapi aflastes den beskadigede bruskskive, så den heler hurtigere, og de mange kompensatoriske gener en diskusprolaps kan medføre vil blive mindsket. Man vil blive grundigt undersøgt og monitoreret, og der bliver indgående informeret om det forventede forløb, forholdsregler og muligheder for selvhjælp.

En diskusprolaps opstår, når en bruskskive i ryggen giver efter og den indre geleagtige kerne skubbes ud mod kanten af skiven. Dette skaber en udposning, som i nogen tilfælde rammer en forbigående nerverod og bl.a. kan give symptomer i arm eller ben.

Bruskskiven kan blive beskadiget ved en enkelt større påvirkning i forbindelse med en ulykke eller lign. De fleste gange sker det dog som følge af forkert belastning gennem længere tid. Dette gør bruskskiven svag, hvorefter selv et mindre vrid kan udløse prolapsen.

Hvis en nerve bliver kraftigt påvirket, vil dens funktion blive nedsat. I svære tilfælde kan problemet blive kronisk og medføre et blivende handicap.

Hvis du oplever følgende, skal du omgående kontakte læge/vagtlæge eller kiropraktor:

Ved nakkeprolaps:

  • Pludseligt tiltagende problemer med at holde på ting også selv om smerterne er forsvundet 
  • Symptomer i benene som f.eks. snurren og styringsbesvær
  • Balanceproblemer

Ved lændeprolaps:

  • Problemer med at holde på afføring eller urin
  • Problemer med at lade vandet selv om man føler trang til det. – Føleforstyrrelser i skridtet og på inderlårene
  • Pludseligt nedsat kraft i benet – også selv om smerterne er forsvundet

 

Hvis i tvivl er du altid velkommen til at henvende dig til klinikken.

Diagnosen diskusprolaps kan ofte stilles alene ved en klinisk undersøgelse hos kiropraktoren, hvor især den neurologisk undersøgelse er vigtig. Typisk er der først behov for MR-skanning hvis der ikke ses bedring som forventet, og man derfor begynder at overveje en kirurgisk vurdering.

                                                                             
                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
* Din e-mail:
    Fornavn:
    Efternavn:
    First Name:
 
Email Marketing System fra Marketingplatform.com