Herunder kan du læse lidt om nogle af de mest almindelige former for rygproblemer som kan opstå i forbindelse med graviditet og fødsel
Hvis du har spørgsmål, er du til enhver tid velkommen til at kontakte klinikken eller tale med din kiropraktor eller fysioterapeut næste gang du er hos os.
Under graviditeten sker der mange forandringer i bækkenet og belastningen af bækkenet ændres dramatisk.
Graviditeten medfører bl.a. forøgede mængder at hormonet Relaxin i blodet, hvilket er med til at blødgøre ledbånd, bindevæv og ligamenter i bækkenet sådan at bækkenet bedre ville kunne udvide sig og give plads til barnet under fødslen.
Indimellem bliver bækkenledene og leddet ved skambenet (symfysen) dog for mobile og ustabile og der vil opstå smerter fra leddene og de omgivende bløddele der kæmper for at holde det hele på plads.
Behandlingen vil være manuel udspænding og massage af de påvirkede muskler og ledbånd samt mobilisering af kompensatoriske låsninger fa led i lænden og resten af ryggen.
Hertil kommer relevant øvelsesterapi der især har fokus på at stabilisere bækkenbunden samt ryg- og mavemuskulaturen.
En del gravide med lænde- og bækkensmerter får at vide, at de har bækkenløsning, og at de bør holde sig i ro. Ofte er der dog i virkeligheden tale om et fastlåst bækken; en tilstand der normalt relativt nemt kan behandles.
Det fastlåste bækken medfører kompensatoriske spændinger i omgivende muskulatur og andre bløddele og smerterne kan på den måde blive ganske omfattende.
Modsat bækkenløsningen er det ved et fastlåst bækken bedst at holde sig aktiv, og det er derfor vigtigt, at man som gravid bliver diagnosticeres korrekt.
Smerter fra bækkenet mindre meget om dem man oplever når man har et hold i ryggen. Der er dog en tendens til at smerterne er mere tydeligt lokaliseret i den ene eller den anden side, og smerterne sidder oftest lige i toppen af ballen.
Bækkenproblemer medfører jævnligt symptomer til benet i form af bl.a. varierende grad af smerter der evt. kan trække helt ned til fod og ankel. Dette bliver mange gange kaldt for iskias selv om det ikke har noget med iskiasnerven at gøre.
De klassiske symptomer er smerter når man f.eks. skal rejse sig fra siddende eller bukke sig ned ofr at tage sko og strømper på. Mange oplever også smerter når de går og smerter som er værst først på dagen, men bliver bedre når man er blevet varmet lidt op.
En låsning af bækkenledet kan være meget smertefuldt og ganske invaliderende, men heldigvis er der normalt rigtig god effekt af behandling hos en kiropraktor.
Behandlingen vil bestå at forskellige former for ledmobilisation og bløddelsbehandling, og udgør ingen fare for hverken den gravide eller barnet, og man kan blive behandlet indtil ganske kort tid før fødslen.
Iskias er et udtryk der ofte bruges hvis man oplever smerter i benet som stammer fra lænd eller bækken.
Mange taler om at ”iskiasnerven sidder i klemme” men dette er reelt ganske sjældent. Oftest er det andre strukturer i området, som f.eks. fastlåste led og spændte muskler, der giver smerterne i benet. Disse opstår for det meste i forbindelse med et større eller mindre hold i lænden.
Iskiasnerven er kroppens største nerve. Den dannes af nerverødder fra flere niveauer i lænd og bækken, som samler sig til den egentlige nerve, inden den starter sit forløb ned bag på benet.
Selve iskiasnerven sidder sjældent i klemme. I de tilfælde hvor der er en nervepåvirkning, er det normalt en eller flere nerverødder helt inde ved rygsøjlen der er ramt. Dette kunne f.eks. være i forbindelse med en diskusprolaps eller stenose.
Ved irritation af strukturer i lænd og bækken refereres smerten (“iskias”) typisk til nogle specifikke områder. Denne information bruger kiropraktoren til at stille en diagnose.
Ved behandling af iskiassmerter skal man først og fremmest have identificeret hvilken struktur der er årsagen. Derefter vil man via målrettet behandling og træning sørge for aflastning og mobilisering af den pågældende struktur.
Kiropraktisk behandling er normalt ganske effektivt mod iskiassmerter, og ikke sjældent er det endda muligt at mindske smerter af årelang varighed.
Graviditeten, men også selve fødslen, er naturligvis en belastning for både lænd og bækken – det uanset om barnet fødes naturligt eller ved kejsersnit.
Mange af de gener man kan opleve efter fødslen, kan minde om de gener man vil opleve i forbindelse med et låst og irriteret bækken og/eller et langvarigt lændehold og behandlingen vil derfor også minde om det.
Det vil blive løsnet manuelt for låste og stive led og foretaget bløddelsbehandling af omgivende muskulatur, ledbånd og bindevæv.
Træning er altid en vigtig del af behandlingen efter ondt i ryggen uanset årsag, men hvis det er tale om efterfødselsgener er det ekstra vigtigt da særligt ryg- og mavemuskulatur samt og bækkenbunden har været udsat for en enorm belastning og derfor bør genoptrænes.
Hos kiropraktorerne Ringsted har vi oprettet et meget populært efterfødselshold med fokus på netop denne problematik. Læs mere under efterfødselshold.
Smerter fra bækkenet mindre meget om dem man oplever når man har et hold i ryggen. Der er dog en tendens til at smerterne er mere tydeligt lokaliseret i den ene eller den anden side, og smerterne sidde oftest lige i toppen af ballen.
Bækkenproblemer medfører jævnligt symptomer til benet i form af bl.a. varierende grad af smerter til benet. Til går typisk til for-, yder- eller bagside af låret, men kan evt. trække helt ned til fod og ankel. Dette bliver mange gange kaldt for iskias selv om det ikke har noget med iskiasnerven at gøre.
Smerterne i området stammer typisk fra en fastlåsning af bækkenledet kombineret med spændinger i den omgivende muskulatur. Slet ikke sjældent vil man ved undersøgelse også finde problemer i lænderyggen da de to regioner er meget tæt forbundet både fysisk og funktionelt.
Bækkenproblemer kan opstå pludseligt og ved et mindre vrid eller løft. Ofte har der været en forudgående periode med smågener fra området. Andre oplever at vågne med ondt uden nogen umiddelbar årsag eller måske tiltager smerterne over tid.
De klassiske symptomer er smerter når man f.eks. skal rejse sig fra siddende eller bukke sig ned ofr at tage sko og strømper på. Mange oplever også smerter når de går og smerter som er værst først på dagen, men bliver bedre når man er blevet varmet lidt op.
En låsning af bækkenledet kan være meget smertefuldt og ganske invaliderende, men heldigvis er der normalt rigtig god effekt af kiropraktisk behandling. Des hurtigere man kommer under behandling des hurtigere vil behandlingen kunne afsluttes.
Behandlingen består typisk af en kombination af ledjustering og bløddelsbehandling, samt gode råd om hvad der er godt og skidt at gøre i den aktuelle situation. Bl.a. skal man altid prøve at holde sig så aktiv som mulig under de givne omstændigheder.
Kiropraktorerne Ringsted Selandia Park 1, 4100 Ringsted
Tlf. 88 44 00 44
Info@kiro.dk
© 2024 Kiro.dk – Kiropraktorerne – Designet af Aveo web&marketing