Hofteproblematikker

Herunder kan du læse lidt om nogle af de mest almindelige former for hofteproblemer. 

Hvis du har spørgsmål, er du til enhver tid velkommen til at kontakte klinikken eller tale med din kiropraktor eller fysioterapeut næste gang du er hos os. 

Slidgigt i hoften

Der er mange mennesker der har problemer med slidgigt i hoften, og reelt er det noget vi alle vil blive ramt af med tiden. Men selv om man har slidgigt i hoften behøver man ikke nødvendigvis have ondt.

Det har vist sig at graden af slidgigt ikke korrelere direkte med hvor mange smerter personen har. Dette skyldes at mange af de smerter man oplever, ikke skyldes selve slidgigten, men nærmere de følgeproblemer der opstår i form af spændinger, stivhed og irritation af omgivende muskler og sener.

Din kiropraktor – eller andre behandlere for den sags skyld – kan ikke fjerne din slidgigt, men det er ofte muligt at bedre funktionen af ledet og derved også mindske smerterne. Dette sker vha. manuel behandling af både hoften samt omgivende led og muskler kombineret med træning af ledet.

I svære tilfælde, hvor anden behandling ikke virker, kan det blive nødvendigt at indsætte en kunstig hofte. Din kiropraktor vil hjælpe dig med at sætte denne proces i gang hvis det bedømmes nødvendigt.

Irriteret slimsæk

På ydersiden af hoften sidder der et stort knoglefremspring hvor en række af musklerne i området fæstner. Dette fremspring hedder trochanter major og mellem knogle og de ovenliggende sener ligger der en slimsæk der hedder bursa trochanterica. Slimsækken skal sørge for at nedsætte friktionen i området så det hele glider glat når vi bevæge os.

Slimsækken kan blive irriteret hvis den overbelastes af f.eks. for stramme omgivende sener. Man vil i så fald opleve smerter direkte på området, smerter når man går og mange vil ikke kunne ligge på den pågældende side. Ikke sjældent er senehæfterne på knoglefremspringet også irriteret.

Diagnosen kan ofte stille alene via sygehistorien, men den kan bekræftes og nuanceres via en ultralydsskanning som kan foretages nemt og hurtigt på klinikken. Man kan også overveje en røntgenundersøgelse af bl.a. hoften for at se om den grundlæggende årsag til irritationen skal findes i f.eks. slidgigt i hoften. Din kiropraktor vil afgøre hvilke undersøgelser der er relevante.

Behandlingen vil fokusere på at løsne for spændinger i hele regionen. Man vil derfor kikke på bevægeligheden sv.t. især hofte, bækken og lænd samt alle de tilhørende bløde strukturer. Enkelte gange kan det blive nødvendigt at lægge en blokade i området for at kunne gennemføre både den manuelle behandling samt den nødvendige træning.

Lyskesmerter

Årsagerne til lyskesmerter er mange. I praksis kan alle de tilstande som er nævnt andet sted på siden give smerter i lyskeregionen. Andre tilstande som bl.a. irriteret ledkapsel, problemer med hoftebøjeren/psoas, væskeansamling, skade på ledlæben og medfødte deformiteter kan også give smerter i lysken.

Som regel er der flere ting der spiller ind og det er derfor vigtigt at få foretaget en grundig undersøgelse. Dette vil, udover den almindelige kliniske undersøgelse, ofte indebære en ultralydskanning samt evt. røntgenundersøgelse og nogle gange også MR-skanning, evt. med kontrast i leddet.

Din kiropraktor vil afgøre, hvilke undersøgelser der er relevante for dig og sørge for at disse bliver udført enten i privat eller offentligt regi. Hos Kiropraktorerne Ringsted er der direkte adgang til både røntgen, ultralydsskanning og MR-skanning.

Afhængigt af årsagen til dine smerter kan vi enten tage dig i behandling her på klinikken eller vi kan hjælpe dig med at blive tilset af relevant speciallæger.

Springhofte

En såkaldt intern springhofte kan skyldes at en sene omkring selve hofteleddet er blevet for stram. Det drejer sig typisk om hoftebøjeren (iliopsoas).  Den stramme sene kan kun med besvær passere hen over div. knoglefremspring i hoften og når det alligevel sker, sker der med et spring – og deraf navnet.

Den eksterne springhofte refererer typisk til en sene (fascia lata) på ydersiden af hoften som ligeledes er blevet for stram og på samme vis ha svært ved at passere over et knoglefremspring.  

Hos mange giver en springhofte ikke andre problemer end en lyd og en fornemmelse af et klik i hoften, men hos nogen blive senen eller det omgivende væv kraftigt irriteret og man begynder at opleve smerter i forbindelse med “springet”

For at behandle en springhofte bør man manuelt blive løsnet i alle regionens led og muskler, og der er typisk et behov for at opstarte div. styrkende øvelser samt udspænding af relevante sener m.v.

Ind i mellem kan man fordel få lagt en blokade i områder og i sjældne tilfælde kan det blive nødvendigt at operer, men man bør være varsom med dette, da det ikke er en operation med en stor succesrate.

Hoftesmerter

“Hoftesmerter” i denne sammenhæng er ikke smerter fra selve hofteleddet – det vil typisk give smerter i lysken samt på for- og inderside af låret samt evt. dybt i ballen,

Mange kalder området i toppen af ballen og ud over ydersiden af hofteregionen for “hoften”, men smerter i dette område stammer almindeligvis fra bækkenleddet.

Smerter fra bækkenleddet kan indimellem trække helt ned i ankel og fod og kaldes til tider for iskias. 

Det kan være svært at differentiere mellem smerternes oprindelsesområde, men da behandlingen for bækkensmerter og for hoftesmerter er vidt forskellig er det vigtigt at få stillet den korrekte diagnose.

For en kiropraktor er dette en kendt problemstilling, og vi vil derfor sandsynligvis kunne fortælle sig hvorfra smerterne stammer samt foreslå relevant behandling og undersøgelse.

Uanset årsagen til smerterne er der stor chance for at man vil opleve bedring hvis man får løsnet for de involverede led og muskler, samt supplerer med specifik træning.

                                                                             
                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
* Din e-mail:
    Fornavn:
    Efternavn:
    First Name:
 
Email Marketing System fra Marketingplatform.com