Knæproblematikker

Herunder kan du læse lidt om nogle af de mest almindelige former for knæproblemer. 

Hvis du har spørgsmål, er du til enhver tid velkommen til at kontakte klinikken eller tale med din kiropraktor eller fysioterapeut næste gang du er hos os.

Løberknæ

Som navnet siger rammer dette problem især løbere, men det ses også ganske ofte hos bl.a. cykelryttere.

Langs lårets yderside løber et senebånd kaldet tractus iliotibialis. Dette hæfter på knæets yderside, lige under knæleddet. Hvis senen bliver for stram vil den gnide mod et lille knoglefremspring på lårbenet, hver gang knæet bøjes eller trækkes, og der vil opstå en irritation af området.

Symptomer på løberknæ udvikles ofte gradvist. Man har smerter, og måske let hævelse, på ydersiden af knæet 2-3 cm over ledlinien. Det gør ondt at løbe og cykle, og der kan i svære tilfælde også være smerter ved gang; særligt ned af trapper.

Slidgigt i knæet

Slidgigt i knæet er meget almindeligt og alle rammes i større eller mindre grad.

Slidgigten er normalt værst på knæets inderside, hvor brusken langsomt forsvinder og menisken evt. også tager skade. Knoglen ændres med påbygninger langs ledlinien. Der kan også opstå slidgigt mellem knæskallen og ledfladen på lårbenet.

Typiske symptomer er smerte og stivhed, der dog i de tidlige faser forbedres ved aktivitet. Knæet kan hæve op, og der måske høres forskellige former for knæklyde ved bevægelse.

Slidgigt kan være så fremskreden, at det kan være nødvendigt at udskifte knæet ved en operation, men i mange af de tidlige stadier kan smerterne lindres med den rette behandling og træning.

Diagnosen stille normal ved en kombination af en klinisk undersøgelse og billeddiagnostik som ultralydsundersøgelse og røntgen.

Springerknæ

Springerknæ rammer især personer der dyrker en sportsgren med hop og spring, men er reelt problemet relateret til alle aktiviteter der involverer en kraftfuld udretning af knæet.

Smerterne stammer fra den såkaldte patellasene, der hvor den hæfter på underkanten af knæskallen. Senen dannes fra lårets store muskel quadriceps femoris, som bruges til at strække knæet.

Ved en overbelastning af senen kan der opstå mikrorupturer med inflammation og smerter til følge; især ved belastning af knæet. Man kan opleve at blive berøringsøm på området under knæskallen, og der kan komme let hævelse af senen.

Ultralydsskanning er yderst velegnet til at stille en diagnose samt bedømme sværhedsgraden hvilket er til stor hjælp når behandlings og træningsforløbet skal planlægges. 

Hos Kiropraktorerne Ringsted er der nem og hurtig adgang til ultralydsskanning på klinikken uden behov for henvisning fra egen læge.

Meniskskader

Menisken er to halvmåneformede bruskringe der følger knæet ledlinie, og man har en menisk på inder- og ydersiden af knæet. Skader på menisken kan opstå både ved overbelastning og som en mere akut skade.

De fleste akutte skader opstår i den indvendige menisk ved en kombination af rotation og stræk i knæet. Hos ældre kan der opstå menisklæsioner som følge af slid i knæet.

Symptomer på en meniskskade kan være ret diffuse, men der kan være problemer med at strække knæet, og når det lykkes kan der komme et knæk. Ofte fås smerter ved belastning, særligt ved vrid, evt. fulgt af let hævelse.

Menisklæsioner kan i en vis grad fremstilles ved en ultralydsskanning, men en MR-skanning er mere velegnet. Røntgenundersøgelse har kun begrænset værdi ved mistanke om menisklæsion, da menisken ikke kan ses på røntgen. 

Behandlingen for en menisklæsion er typisk en kombination af aflastning, smertestillende, manuel behandling og relevant træningsterapi. Lejlighedsvis kan operation komme på tale. 

                                                                             
                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
* Din e-mail:
    Fornavn:
    Efternavn:
    First Name:
 
Email Marketing System fra Marketingplatform.com