88 44 00 44 Info@kiro.dk

Bækkensmerter

Herunder kan du læse lidt om nogle af de mest almindelige problemer med bækkenet. Hvis du har spørgsmål, er du til enhver tid velkommen til at kontakte klinikken eller tale med din kiropraktor næste gang du er hos os.

Låst bækken/skævt bækken

Smerter fra bækkenet mindre meget om dem man oplever når man har et hold i ryggen. Der er dog en tendens til at smerterne er mere tydeligt lokaliseret i den ene eller den anden side, og smerterne sidde oftest lige i toppen af ballen. Bækkenproblemer give også ofte symptomer i benet. Normalt viser disse symptomer sig som smerter til ydersiden og forsiden af låret, men også nogen gange helt ned til fod og ankel. Dette kaldes også mange gange for iskias selv om det ikke har ret meget med iskiasnerven at gøre.

Smerterne i området stammer typisk fra en fastlåsning af bækkenledet kombineret med spændinger i den omgivende muskulatur. Slet ikke sjældent vil man ved undersøgelse også finde problemer i lænderyggen da de to regioner er meget tæt forbundet både fysisk og funktionelt.

Bækkenproblemer kan opstå pludseligt og ved et mindre vrid eller løft. Ofte har der været en forudgående periode med smågener fra området. Andre oplever at vågne med ondt uden nogen umiddelbar årsag eller måske tiltager smerterne over tid.

De klassiske symptomer er smerter når man f.eks. skal rejse sig fra siddende eller bukke sig ned ofr at tage sko og strømper på. Mange oplever også smerter når de går og smerter som er værst først på dagen, men bliver bedre når man er blevet varmet lidt op.

En låsning af bækkenledet kan være meget smertefuldt og ganske invaliderende, men heldigvis er der normalt rigtig god effekt af kiropraktisk behandling. Des hurtigere man kommer under behandling des hurtigere vil behandlingen kunne afsluttes.

Behandlingen består typisk af en kombination af ledjustering og bløddelsbehandling, samt gode råd om hvad der er godt og skidt at gøre i den aktuelle situation. Bl.a. skal man altid prøve at holde sig så aktiv som mulig under de givne omstændigheder.

Bækkenløsning

En særlig gruppe med bækkenproblemer er de gravide. Under graviditeten sker der mange forandringer i bækkenet og belastningen af bækkenet ændres dramatisk.

En del gravide med bækkensmerter får at vide, at de har bækkenløsning, og at de bør holde sig i ro. Ofte er der dog i virkeligheden tale om et fastlåst bækken; en tilstand der normalt relativt nemt kan behandles. Modsat bækkenløsningen er det her bedst at holde sig aktiv, og det er derfor vigtigt, at man som gravid bliver diagnosticeres korrekt.

Selve fødslen er også en belastning for både lænd og bækken, og igen kan kiropraktoren være behjælpelig med at fjerne eventuelle problemer.

Behandlingen udgør ingen fare for hverken den gravide eller barnet, og man kan blive behandlet indtil ganske kort tid før fødslen.

Iskias

Iskias er smerter i benet som stammer fra lænd eller bækken, men ikke nødvendigvis fra iskiasnerven. Man bruger ofte udtrykket ”iskiasnerven sidder i klemme” men dette er reelt ganske sjældent. Oftest er det andre strukturer i området, som f.eks. fastlåste led og spændte muskler, der giver smerterne i benet. Disse opstår for det meste i forbindelse med et større eller mindre hold i lænden.

Iskiasnerven er kroppens største nerve. Den dannes af nerverødder fra flere niveauer i lænd og bækken, som samler sig til den egentlige nerve, inden den starter sit forløb ned bag på benet. Selve iskiasnerven sidder sjældent i klemme. I de tilfælde hvor der er en nervepåvirkning er det normalt en eller flere nerverødder helt inde ved rygsøjlen der er ramt. Dette kunne f.eks. være i forbindelse med en diskusprolaps eller stenose.

Ved irritation af strukturer i lænd og bækken refereres smerten til nogle specifikke faste områder. Denne information bruger kiropraktoren til at stille en diagnose.

Ved behandling af iskiassmerter må man først identificere årsagen. Derefter vil man via målrettet behandling sørge for aflastning og mobilisering af den irriterede struktur. Kiropraktisk behandling er normalt ganske effektivt mod iskiassmerter, og ikke sjældent, kan man endog mindske smerter af årelang varighed.