Albueproblematikker

Herunder kan du læse lidt om nogle af de mest almindelige former for albueproblemer.

Hvis du har spørgsmål, er du til enhver tid velkommen til at kontakte klinikken eller tale med din kiropraktor eller fysioterapeut næste gang du er hos os.

Tennis- og golfalbue

Tennis og golfalbue er i store træk det samme. Blot rammer tennisalbuen senehæfterne på ydersiden af albuen, mens golfalbuen rammer de hæfter, der sidder på indersiden. Tennisalbuen er klart den mest almindelige type.

Ved overbelastning af underarmens muskler kan der opstå en kraftig irritation der, hvor de hæfter på albuen.Overbelastningen sker primært ved ensformige bevægelser. De fleste problemer opstår derfor hos mennesker, der på arbejde eller i deres fritid holder meget om f.eks. en hammer eller en ketcher. Mange oplever også problemer i forbindelse med tastearbejde, og en tennisalbue kan derfor også kaldes for en musearm.

Diagnosen kan normalt stilles alene ud fra sygehistorien, men man kan med fordel udføre en ultralydsskanning. Med en skanning får man et overblik over omfanget af inflammationen. Man kan desuden løbende vurdere fremgangen, som ofte ses på en skanning før den kan mærkes.

Ud over at have albuesmerter, kan man i svære tilfælde opleve at man begynder at tabe tingene. Det kan f.eks. gøre ondt at løfte kaffekanden, og man kan blive nød til at børste tænde med den anden hånd. Smerterne kan stråle ned i underarmen, og ind i mellem også op mod skulderen. I et forsøg på at skåne albuen udvikler mange et forkert bevægemønster, og ender derfor også med at få skulder- og håndledsproblemer.

Ved behandlingen anvender kiropraktoren en lang række af bløddelsteknikker, der alle har til formål at aflaste det irriterede område. Ikke sjældent anvendes der akupunktur og kinesiotape. Selve albuen mobiliseres, for at sikre optimal bevægelighed. Ofte behandles også skulder og håndled, så albuen ikke overbelastes pga. problemer andre steder.

Tennisalbue er kendt som en tilstand, der er svær at behandle, men med den rette indsats opnår man ofte gode resultater inden for relativt kort tid – især hvis behandling iværksættes tidligt i forløbet. Hvis behandlingen skal have blivende effekt, er det dog vigtigt, at der ændres på nogen af de rutiner, der fremkaldte problemet til at starte med.

Ledmus

Ledmus kan opstå de fleste af kroppens større led, men ses oftest i albue, knæ og ankel. En ledmus er normalt et lille stykke brusk og/eller knogle der ligger løst inde i ledet og ind i mellem kommer i klemme når ledet bevæges. Dette kan give kliklyde og smerter. Mange oplever at ledet kan låse og dermed ikke kan strækkes helt. Denne fornemmelse kan forsvinde pludselig og ofte med et form for knæk eller en oplevelse af at der er noget der smutter i ledet.

Ledmus opstår ofte efter en skade af ledet hvor en lille flig bliver slået af eller det kan være en følge af slidgigt. Ind i mellem kan manuel behandling få ledmusen til at lægge sig i et hjørne af ledhulen hvor det ikke generer, men ikke sjældent kan det være nødvendigt at gå ind og fjerne ledmusen kirurgisk. Dette vil som regel være med en kikkeroperation. Efter en evt. operation er det vigtigt med korrekt genoptræning.

Hævet slimsæk

Bag på albuen ligger der en slimsæk mellem huden og den underliggende knogle. Vi har slimsække overalt i kroppen og de har til formål at nedsætte friktionen mellem forskellige væv.

Slimsækken (bursa olecranon) bag på albuen kan nogen gang blive voldsomt fyldt med væske og blive på størrelse med et hønseæg. Tilstanden er ikke farlig men kan hos nogen være ganske smertefuld.

Årsagen er ofte at man har støttet meget på albuen og problemet kaldes derfor også “studens elbow” da det kan ses hos bl.a. studerende der sidder og læser mens de hviler hovedet i hånden. Andre gange opstår hævelsen efter et slag.

For det meste forsvinder hævelsen igen efter ro og aflastning, men andre gange kan der være behov for behandling og undersøgelse med eksempelvis en ultralydsskanning.  

                                                                             
                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
* Din e-mail:
    Fornavn:
    Efternavn:
    First Name:
 
Email Marketing System fra Marketingplatform.com