Hånd- og håndledsproblematikker

Herunder kan du læse lidt om nogle af de mest almindelige former for hånd og håndleds-problemer. 

Hvis du har spørgsmål, er du til enhver tid velkommen til at kontakte klinikken eller tale med din kiropraktor eller fysioterapeut næste gang du er hos os.

Karpaltunnelsyndrom

Ordet ”karpal” kommer fra det græske ”karpus”, der betyder håndled. På håndleddets forside dannes en tunnel af håndrodens knogler og nogle overliggende bindevævsforstærkninger. I denne tunnel ligger der hele ni sener, samt medianusnerven og div. blodkar.

Hvis der kommer mindre plads i tunnelen pga. hævelse eller lign. vil medianusnerven blive klemt, og der opstår smerte, prikken, snurren, følelsesløshed og kraftesløshed i hånd og finger på tommelfingersiden af hånden. Ikke sjældent er der en fornemmelse af tryk og ubehag i selve håndleddet. Symptomerne kan til tider trække op i armen og er normalt værst om natten. Man kan få lignende symptomer ved en Diskusprolaps i nakken. Din kiropraktor kan hjælpe dig med at afgøre, hvor dine gener stammer fra.

Årsagen til karpaltunnelsyndrom er for det meste ukendt, men der er en sammenhæng med ensformigt og uvant arbejde, eller arbejde der medfører vibrationer. Syndromet ses også relativt tit hos gravide, diabetikere, kvinder i overgangsalderen, folk med tendens til inflammatoriske sygdomme og som følge af håndledsbrud/skader, ledegigt, m.m.

Diagnosen stilles ud fra sygehistorien og den kliniske undersøgelse og man kan med fordel foretage en ultralydsskanning. Her kan man bekræfte diagnosen og ind i mellem identificere årsagen til afklemningen.

Behandlingen fjerner de tilgrundliggende årsager til irritationen og skaber mere plads i karpaltunnelen ved at mobilisere håndledet m.m. Ved svær afklemning kan man evt. få lagt en inflammationsdæmpende blokade og det kan i svære tilfælde komme på tale med operation.

Kuskefinger

En kuskefinger skyldes en sammentrækning i en seneplade lige under huden overflade og altså ikke en sammentrækning af senen til selve fingeren som mange tror.

Tilstanden kaldes også for Dupuytrens kontraktur og ses primært hos mænd der har passeret de 50 år og rammer oftest lillefinger og ringfinger.

Man kender ikke den specifikke årsag til kuskefingre, men der er en tendens til at mennesker med manuelt arbejde rammes i højere grad end andre. Der er også en klar arvelig tendens.

Man kan i en vis grad behandle tilstanden med manuel behandling samt steroid injektion, men ikke sjældent blive det i sidste instans nødvendigt at foretage et mindre kirurgisk indgreb for at fjerne de forkortede fibre.

 

Seneskedehindebetændelse

Senerne omkring håndled og fodled er omgivet af seneskeder. Disse kan ved overbelastning blive irriteret og der opstår en tilstand der kaldes seneskedehindebetændelse på trods af at der ikke er tale om en reel betændelsestilstand med infektion af bakterier. I stedet er der tale om en inflammationsreaktion svarende til selve seneskeden.

Diagnosen stilles via sygehistorien, men ofte bør man også udføre en ultralydsskanning for at afgøre hvorvidt det er selve senen eller seneskeden, som gives smerterne. Symptomerne vil være smerte og evt. hævelse og rødme. Nogen kan opleve at det nærmest knitrer fra området ved bevægelse af senen.

For at behandle problemet bør man først forsøge at identificere årsagen til irritationen. Dette vil typisk være en overbelastning ved f.eks. sport eller fysisk arbejde. Som en naturlig følge bør man derfor aflaste området. Ofte kan man med fordel få området behandlet manuelt. Her løsnes der op for relevante led og muskler med det formål at skabe så naturlige og ubesværet en bevægelighed som mulig så senere m.v. ikke overbelastes unødigt.

I svære tilfælde kan det blive nødvendigt at lægge en blokade, eller ligefrem behandle kirurgisk. Dette bør dog være det sidste valg.

Springfinger

En springfinger har fået sit navn pga. det karakteristiske “spring” som fingeren laver idet man prøver på at rette fingeren ud.

Springfinger skyldes typisk en irritation og hævelse af bøjesenen til en af fingrene, eller en forsnævring af selve seneskeden. I begge tilfælde kan senen ikke passere frit i seneskeden og man kan derfor opleve at den sætter sig fast, for pludseligt at blive frigivet hvis man bruger tilstrækkelig kraft på at rette fingeren ud.

Ved behandling af springfinger kan man med fordel først forsøge at identificere årsagen til irritationen af senen. Skyldes den irritation eksempelvis en overbelastning bør man starte med at med at aflaste hånd / fingre. Indimellem kan nedkøling med indpakket ispose dæmpe hævelsen.

Ved hjælp af manuel behandling kan det være muligt at løsne i bløddelsvævet i en sådan grad at senen ikke kan passere frit og derfor ikke længere “springer”.

Hvis aflastning og manuel behandling ikke er nok, kan man overveje at få lagt en blokade via sin egen læge og i sidste instans kan det blive nødvendigt at operere for at befri senen.

 

Seneknude eller ganglion

Mange mennesker vil opleve at få en såkaldt seneknude, også kaldet et ganglion. Disse ses ofte omkring håndleddet. Seneknuden er en lille godartet knude som ofte er fyldt med væske der stammer fra et led eller en seneskede. I sig selv er en seneknude ikke et problem, men man kan opleve kosmetiske gener og ømhed og irritation af knuden eller det omgivende væv pga. det tryk som knuden skaber.

Ikke sjældent vil man se at knuden med tid forsvinder af sig selv. Hvis man ønsker at få den fjernet kan man forsøge at tømme den med en kanyle og evt. indsprøjtning af binyrebarkhormon.

Der er også mulighed for at fjerne knuden kirurgisk, men man skal i så fald være opmærksom på at der er relativt stor risiko for at knuden kommer tilbage efter nogen tid. Man bør derfor overveje om man ønsker at udsætte sig selv for den risiko som en operation altid indebærer.

                                                                             
                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
* Din e-mail:
    Fornavn:
    Efternavn:
    First Name:
 
Email Marketing System fra Marketingplatform.com